Skip to main content

Bobotov kuk

Planinarska tura Durmitor, najviši vrh Bobotov kuk (2.523 mnm), ujedno i najviši vrh Crne Gore. Uspon na njega predstavlja najveće zadovoljstvo za sve planinare! Planinarska tura koja pruža najljepše poglede - pravi planinarski užitak i doživljaj! Početak staze je sa asfaltnog regionalnog puta od prevoja Sedlo, gdje je parking i mjesto za plaćanje karte za ulaz u NP. Staza kreće sa prevoja u pravcu sjevera, blagim usponom preko travnatih površina, jasno uočljivim pastirskim puteljkom.

Od Velike previje počinje završni uspon na Bobotov kuk, sa oko 170 mnm uspona. Taj dio staze je posebna cjelina, jer se radi o velikoj kamenoj gromadi ! Staza sa Velike previje ide ulijevo ispod stijena i ubrzo izlazi na drugi prevoj između samog vrha i susjednog vrha Đevojka – Soa nebeska. To mjesto je fantastičan vidikovac na Škrčka jezera i dolinu Škrke !!
Dalje, prema vrhu nastavljate udesno. Uska staza veoma eksponiranim liticama vijuga do samog vrha. Na ovom dijelu treba biti dodatno oprezan (uglavnom postoji sajla) i to je najopasniji dio čitave staze !
Vrh je kamena stijena relativno male površine, prekrivena kamenjem izdrobljenim od udara gromova.
Pogled je izvanredan u svim pravcima – napravićete sjajne fotografije !

Ovu aktivnost je moguće kombinovati sa drugim aktivnostima u našoj ponudi.

Kontaktirajte nas i zajedno ćemo kreirati najzubudljiviji višednevni aranžman. Planinarsku turu „Bobotov kuk“ preporučujemo u trodnevnom aranžmanu (3 dana, 2 noćenja) u kombinaciji sa raftingom na Tari.