Skip to main content

Trnovačko jezero

Trnovačko jezero se nalazi u neposrednoj blizini granice Crne Gore i BiH. Jezero je sa istoka, zapada i juga okruženo planinama a neke od njih su Maglić, Volujak, Bioč te Trnovački Durmitor, Kom, Zgura i druge. Polazna tačka je naš kamp na Tjentištu a terenskim vozilima sve goste, koji izraze želju da posjete ovo jezero u obliku srca, prebacujemo do visoravni Prijevor odakle se put nastavlja pješice kroz Suvu jezerinu pa sve do destinacije - Trnovačko jezero. Za prelazak od Prijevora do Trnovačkog jezera potrebno nam je oko dva sata a dužina puta je oko pet kilometara.

national-park-sutjeska-trnovacko-lake

Trnovačko jezero mnogi smatraju najljepšim planinskim jezerom u Crnoj Gori a u svijetu je prepoznatljivo i kao „heart-shaped lake“ odnosno jezero u obliku srca. Taj srcoliki oblik i smaragdno zelena boja oduševiće sve koji ga posjete. Trnovačko jezero je dugo oko 800m a širine do 700 m, a dubine oko 9 m. Vodu dobija od otapanja snijega i kišnih padavina, kao i od manjih izvora, a zabilježeno je da je temperatura vode iznosila čak i do 22 °C.

Visoravan Prijevor ( 1.668 mnm ) je prostrani, zaravnjeni brijeg podno najvišeg vrha Maglića sa zapadne strane. Pogled sa Prijevora na Maglić je ostaviće Vas bez daha! Na Prijevoru se nalazi i vidikovac sa kojeg možete posmatrati prašumu Perućicu, vrhove Maglić, Volujak, Zelengoru a bitno je navesti i da se na Prijevoru nalazi i izvor sa pitkom vodom i mjesto za parking većeg broja vozila.

 

Ovu aktivnost je moguće kombinovati sa drugim aktivnostima u našoj ponudi.

Kontaktirajte nas i zajedno ćemo kreirati najzubudljiviji višednevni aranžman. Planinarenje do Trnovačkog jezera preporučujemo u trodnevnom aranžmanu (3 dana, 2 noćenja) u kombinaciji sa raftingom na Tari.