Skip to main content
1080px-Orlovačko_jezero_na_Zelengori,_nacionalni_park_Sutjeska

Orlovačko jezero – prirodni biser Zelengore

Orlovačko jezero predstavlja jedno od najlepših prirodnih čuda Bosne i Hercegovine. Nalazi se na planini Zelengori, koja je dio Nacionalnog parka Sutjeska. Ovo prelijepo planinsko jezero, okruženo netaknutom prirodom i bujnim zelenilom, privlači brojne turiste iz svih dijelova svijeta.

Smješteno je na nadmorskoj visini od 1438 m. Udaljeno je od Jugovog jezera oko 1 km. Dužina jezera je oko 350 m, širina oko 100 m, a prosječna dubina oko 5 m.

Do jezera se može stići iz više pravaca, od Foče, Gacka i Kalinovika, makadamskim putevima, koji nisu u baš najboljem stanju, pa je potrebno truckati se u oblaku prašine oko sat vožnje, na šta se odmah zaboravlja nakon susreta sa ovim zelengorskim okom.

Velike vrućine ovdje se sasvim drugačije doživljavaju, jer povjetarac ne odmara i prijatno rashlađuje, a za dodatno rashlađivanje izuzetno prija i kupanje u bistroj jezerskoj vodi.

U pauzi između kupanja, teško je odoljeti, a ne obići okolne vrhove, pogodne za šetnju, dok zvuk čaktara i krave koje pasu oko jezera govore da se u obližnjim katunima može pronaći ukusan planinski sir i kajmak.

Ovu aktivnost je moguće kombinovati sa drugim aktivnostima u našoj ponudi.

Kontaktirajte nas i zajedno ćemo kreirati najzubudljiviji višednevni aranžman. Planinarsku turu „Orlovačko jezero“ preporučujemo u trodnevnom aranžmanu (3 dana, 2 noćenja) u kombinaciji sa raftingom na Tari.