Skip to main content

Prašuma Perućica

Prašuma Perućica je strogo čuvana površina Nacionalnog Parka Sutjeska koja zauzima područje od 14,34 kilometara kvadratnih. Prepuna je prekrasnih netaknutih prorodnih prizora, a jedan od njih je i Skakavac, vodopad koji se nalazi u srcu prašume visok preko 70 metara.
Prema tvrdnjama naučnika sa Univerziteta Yale, Peručica nudi jedinstvenu studiju o ulozi prašuma u globalnom ciklusu ugljika, s obzirom da je ona jedna od posljednjih prašuma u urbanoj Evropi, što je čini savršenom prirodnom laboratorijom.
Zbog svoje ljepote i bogatstva, 1952. godine prašuma je proglašena strogo zaštićenim dijelom prirode koji se isključivo koristi za naučne i obrazovne svrhe, dok je 1954. godine stavljena pod zaštitu države kao prirodni rezervat.

Sa Tjentišta se u blizini bivše benzinske stanice sa magistralnog puta udesnoodvaja lokalni put koji vodi u pravcu vrha Maglića i visoravni Vučevo. Put do Prijevora, gdje je i početak staze za prilaz Trnovačkom jezeru je dug 17,4 km, prvih 5 km asfaltirano. Lijevo pored puta na ovoj dionici postoji česma. Neposredno prije kraja asfaltnog puta nalazi se naplatni punkt za ulaz u NP “Perućica”. Na polovini prilaznog puta do Prijevora u Dragoš sedlu, na nadmorskoj visini od 1.280 mnm nalazi se proširenje na putu sa kojeg vodi staza do vidikovca na vodopad Skakavac.

Sa proširenja na putu u Dragoš selu vijuga pješačka staza duga oko 200 m do uređenog vidikovca, sa kojeg je odličan pogled na vodopad Skakavac.

Ovu aktivnost je moguće kombinovati sa drugim aktivnostima u našoj ponudi.

Kontaktirajte nas i zajedno ćemo kreirati najzubudljiviji višednevni aranžman. Trekking turu „Prašuma Perućica“ preporučujemo u trodnevnom aranžmanu (3 dana, 2 noćenja) u kombinaciji sa raftingom na Tari.